utorok 13. januára 2015

Česká koruna má tento rok zo všetkých mien najhoršie vysvedčenie

Taký prepad ako česká koruna tento rok zatiaľ žiadna svetová mena voči americkému doláru nezaznamenala. Aj krízou zmietaný ruský rubeľ oslabuje voči doláru menej než česká koruna.

Koruny sa zbavujú komerčné banky v obavách z ďalšieho zásahu ČNB proti mene. Upozornil na to blog MoneyBeat vychádzajúce na webe amerického denníka Wall Street Journal

     Dolár od začiatku roka zdražel o 1,16 koruny na 24,05 Sk, vyplýva z údajov servera Patria.cz. Od vlaňajšieho júla (zhruba od tej doby dolár neustále zdražuje) dolár zdražel o štyri koruny. Koruna oslabila aj voči euru, avšak oveľa miernejšie - od začiatku roka o 0,69 halierov na 28,36 Sk.

     Podľa webu MoneyBeat pád koruny prekvapil mnohých investorov. Autor pripomína, že popri slabších výsledkoch novembrového maloobchodu a výsledkov inflácie navyše Česká národná banka na rozdiel od Poľska a Maďarska vyčerpala takmer všetky nástroje, ako svoju menu povzbudiť. Zostáva jediné riešenie: zvýšiť cieľ na oslabenie meny alebo oddialiť dátum ukončenia režimu, v ktorom ČNB drží slabšiu korunu pomocou intervencií.

          "Koruna je na začiatku roka skutočne najhoršie preformujícou menou k americkému doláru," potvrdzuje analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák. Vo zvyšku roka však tak výrazné oslabenie koruny nečaká.

     Ekonómovia pripúšťajú, že problémom je najmä nízka inflácia, situácia v domácej ekonomike však zostáva dobrá, hospodárstvo oživuje. Novák poukazuje na solídne výsledky HDP, rast zamestnanosti, slušnú spotrebu domácností aj rast miezd. "Navyše súčasný cenový vývoj ČR teraz len importuje z eurozóny," hovorí ekonóm a dodáva, že na druhej strane má svoje pozitíva lacná ropa, ktorá by mohla pomôcť k väčšej spotrebe domácností.

     Lacná ropa môže podľa analytika Patria Finance Tomáša Vlka dokonca zohrať úlohu pri hodnotení inflačných rizík Českou národnou bankou. "Čo sa týka zásahu ČNB, záleží na posúdení rizika s infláciou spojených. Bankári sa môžu obávať deflácie a útlmu domáceho dopytu, na druhú stranu ale môžu vidieť pozitívny vplyv lacnej ropy na ekonomiku. Ak bude aj naďalej prevládať druhý z týchto pohľadov, ďalší zásah nebude nutný, "myslí si.

     Podľa Miroslava Nováka nie je pravdepodobné, že by ČNB počas nadchádzajúcich dvoch zasadnutiach niečo na svojej politike menila.